1. Home
  2. Elektrische systemen
  3. Pitagora 4.0
  4. Pitagora 4.0 - Multiplex oplossingen

Pitagora 4.0 - Multiplex oplossingen

Het Pitagora 4.0 bedieningspaneel kan multiplexsystemen tot 6 liften beheren.
De oplossing vereist het gebruik van een Q40.MULX elektronische kaart die op de DIN-rail van elk bedieningspaneel van het multiplexsysteem wordt gemonteerd. Elke Q40.MULX multiplexkaart is uitgerust met twee connectoren (PREV / NEXT) en een ethernetkabel voor aansluiting op de multiplexkaarten van het vorige en volgende bedieningspaneel.

Elke Pitagora 4.0 controller moet door middel van een specifieke kabel (A) worden aangesloten op de dichtstbijzijnde BDU.
Het wordt ook aanbevolen om de BDU's op dezelfde verdieping aan te sluiten door middel van een 5-polige JST-kabel (B); op deze manier zullen, in het geval van een stroomstoring van een van de controllers, de knop en het piepapparaat blijven werken door een van de andere liften te bellen die nog in bedrijf zijn.

Hieronder staan enkele specifieke voorbeelden van duplexconfiguraties.

Duplex lift
- Voorbeeld 1 -

Vloeren in MultiplexController A vloerenController B-vloeren
777
666
555
444
333
222
111
000

Regelaar ARegelaar B
Aantal verdiepingen88
...
Multiplex-configuratie
Liftnummer1.X2.X
Vloeren in Multiplex88
OFFSET00

OPMERKING: zie voorbeelden 5 en 6 voor de configuratie van de bedrading van de knoppen aangegeven met X
Duplex "hondenpoot"-lift
- Voorbeeld 2 -

Vloeren in MultiplexController A vloerenController B-vloeren
775
664
553
442
331
220
11
00

Regelaar ARegelaar B
Aantal verdiepingen86
...
Multiplex-configuratie
Liftnummer1.X2.X
Vloeren in Multiplex88
OFFSET02

OPMERKING: zie voorbeelden 5 en 6 voor de configuratie van de bedrading van de knoppen aangegeven met X

- Voorbeeld 3 -

Vloeren in MultiplexController A vloerenController B-vloeren
77
66
55
444
333
222
111
000

Regelaar ARegelaar B
Aantal verdiepingen85
...
Multiplex-configuratie
Liftnummer1.X2.X
Vloeren in Multiplex88
OFFSET00

OPMERKING: zie voorbeelden 5 en 6 voor de configuratie van de bedrading van de knoppen aangegeven met X

- Voorbeeld 4 -

Vloeren in MultiplexController A vloerenController B-vloeren
75
64
553
442
331
220
11
00

Regelaar ARegelaar B
Aantal verdiepingen66
...
Multiplex-configuratie
Liftnummer1.X2.X
Vloeren in Multiplex88
OFFSET02

OPMERKING: zie voorbeelden 5 en 6 voor de configuratie van de bedrading van de knoppen aangegeven met X
Bedrading gedeelde knoppen
- Voorbeeld 5 -

Regelaar ADrukknoppenRegelaar B
77
66
55
44
33
22
11
00

Regelaar ARegelaar B
Aantal verdiepingen88
...
Multiplex-configuratie
Liftnummer1.02.0
Vloeren in Multiplex88
OFFSET00

OPMERKING: elke knop moet worden aangesloten op alle controllers
Onafhankelijke knopbedrading
- Voorbeeld 6 -

Regelaar ADrukknoppenDrukknoppenRegelaar B
77
66
55
44
33
22
11
00

Regelaar ARegelaar B
Aantal verdiepingen86
...
Multiplex-configuratie
Liftnummer1.02.1
Vloeren in Multiplex88
OFFSET00

OPMERKING: elke knop is alleen verbonden met zijn controller en mag NIET parallel worden aangesloten.
Multiplex-oproep
- Voorbeeld 7 -

Controller A vloerenController B-vloeren
77
66
55
44
33
22
11
00

Als deze functie geactiveerd is, zijn twee soorten oproepen mogelijk:
a) standaard drukoproep (de oproep wordt toegewezen aan de dichtstbijzijnde lift);
b) lange drukoproep (meer dan 3 seconden druk); deze oproep wordt toegewezen aan de lift met het laagste "Liftnummer" (MASTER); gebruik deze functie als je twee liftkooien van verschillende grootte hebt (bv. één voor gehandicapte passagiers en één standaard) en de oproep naar de grootste liftkooi moet gaan.

- Voorbeeld 8 -

Controller A vloerenController B-vloeren
5
4
53
42
31
20
1
0

Als deze functie geactiveerd is, zijn er twee soorten oproepen mogelijk:
a) standaard drukoproep (de oproep wordt toegewezen aan de dichtstbijzijnde lift);
b) lange drukoproep (meer dan 3 seconden druk); deze oproep wordt toegewezen aan de lift die de hoogste verdieping kan bereiken (oproep OMHOOG) of de laagste (oproep OMLAAG). In het voorbeeld wordt een lange drukoproep altijd aan controller A toegewezen, terwijl een lange drukOProep altijd aan controller B wordt toegewezen.

Bijgewerkt op 16 februari 2024