1. Home
  2. Elektronische apparaten
  3. Caruso spraaksynthesizer

Caruso spraaksynthesizer

(v 1.6)

Ga naar de volgende link om alle versies van deze gids te bekijken en te downloaden .

CARUSO is een spraaksynthesizer voor liften waarmee je verdiepings- en serviceberichten kunt afspelen vanuit een berichtenbibliotheek (8 talen + 1 aangepaste). CARUSO kan uitsluitend in seriële modus worden aangestuurd (met DMG Deum encoder of met Playboard controller).

Waarschuwingen voor veiligheid en gebruik

Voordat u onze producten installeert, raden we u aan het gedeelte over veiligheids- en gebruiksvoorzorgen op de onderstaande link te raadplegen

Overzicht en belangrijkste functies

• Vooraf in de fabriek geladen berichten
  • Automatische tweetalige modus (bijv.: "First floor" & "Premier étage")
  • Handmatige dubbele berichtmodus (bijv.: "Eerste verdieping" + "Restaurant")
  • Uitgang voor optionele externe luidspreker (8 Ohm 1W max)
  • USB-poort voor extra berichten en firmware-updates
  • Nachtmodus (programmeerbare volumereductie)
  • Trimmer voor volumeregeling
  • 8 opto-geïsoleerde ingangen met onafhankelijke common (12/24V AC/DC):
    • 7 configureerbare ingangen voor serviceberichten
    • TRIGGER-ingang voor weergave van verdiepingsberichten

Totale afmetingen inclusief aansluitkabel:

X) - 84 mm

Y) - 125 mm / 143 mm (met steunplaat)

Bedradingsinstructies

Aansluiting op de controller

DMG
Pitagora 4,0

Triggeropdracht ingebed in de seriële bus
DMG
Pitagora V3

Triggeropdracht ingebed in de seriële bus
Overige Regelaars
+ DMG Encoder

Triggeringangen op DMG-encoder (DEUM.M15SER)

Aansluiting van service-ingangen

7 ingangen met onafhankelijke commons zijn beschikbaar voor serviceberichten.

7 programmeerbare service-ingangen: 12/24V ac/dc (opto-geïsoleerd)

Selectie van interne / externe luidspreker

Programmeren

Basis programmering

A) - Navigatietoetsen van de opties van elk niveau

B) - Verlaat het huidige niveau en ga terug naar het hogere niveau

C) - Toegang tot menu en selectie bevestigen

1) - Druk op een knop om het menu te openen

2) - Selecteer de menutaal

3) - Selecteer de taal voor berichten

Geavanceerd programmeren

MenuOptiesOpmerking
Menu TaalItaliano / Engels / Française / Deutsch / Russkiy / Español
Gong op vloerIngeschakeld / Uitgeschakeld
Richting berichtenTonen & berichten / Uitgeschakeld / Berichten afspelen / Tonen afspelen
Richtingberichten timing- Op start & einde.
- Bij begin (richtingspijlen)
- Op einde (volgende richtingspijlen)
Automatische berichtenmodusTaal berichtenItaliano / Engels / Française / Deutsch / Español
Portugees / Russisch / Amerikaans Engels / Gebruikersbibliotheek
Automatisch dubbele taalItaliano / Engels / Française / Deutsch / Español
Portugees / Russisch / Amerikaans Engels / Gebruikersbibliotheek / Gehandicapt
(*1)
Handmatige berichtenmodusEerste bericht
Huidige vloer
1) - Taalkeuze:

Verdiepingen - Basis (Italiaans)
Verdiepingen - Gevorderd (Italiaans)
Vloeren - Basis (Engels)
Vloeren - Gevorderd (Engels)
......................
Geen bericht
2) - Keuze van het bericht:

Berichtenbibliotheek
(*2)
Tweede bericht
Huidige vloer
(*3)
Eerste bericht
service-ingangen
1) - Keuze van invoer:

Dienst 1
Dienst 2
Dienst 3
Dienst 4/B
Dienst 4/A
Dienst 5/B
Dienst 5/A
2) - Taalkeuze:

Verdiepingen - Basis (Engels)
Verdiepingen - Gevorderd (Engels)
Service - Basis (Engels)
Service - Gevorderd (Engels)
...................... (Frans)
......................
Geen bericht
3) - Keuze van bericht :

Berichtenbibliotheek
4) - Modusselectie:

- Enkel
- Continu
Tweede bericht
service-ingangen
Volume demping nachtluidspreker 1) - Keuze van invoer:

Dienst 1
Dienst 2
Dienst 3
Dienst 4/B
Dienst 4/A
Dienst 5/B
Dienst 5/A
Gedeactiveerd
2) - Volumekeuze:

Laag niveau: -20 dB
Gemiddeld niveau: -10 dB
Luidspreker uitschakelen
Volume luidsprekerLaag: 30 - 50 dB
Gemiddeld: 50 - 70 dB
Hoog: 70 - 90 dB
(*4)
Gebruikersgeheugen wissen!Verwijdert alle aangepaste gegevens (*.mp3, *.wav, *.cs2) die door de gebruiker zijn ingevoerd.

(*1) - Indien ingeschakeld, wordt het bericht in de tweede taal afgespeeld na het eerste.

(*2) - Hiermee kunt u het eerste bericht wijzigen dat automatisch wordt geassocieerd in "Berichtentaal".

(*3) - Hiermee kunt u het Tweede bericht (max. 2) toevoegen of wijzigen als het al aanwezig is (bv.: "Automatisch dubbele taal").

(*4) - Gebruik de trimmer voor volumeregeling.

Geavanceerde functies

Updaten via USB-stick

GebruikersgeheugenMax 2 Mbyte
bestand .mp3Audiobestand (aanbevolen)
bestand. WAVAudiobestand (16 bit 22.000 Hz mono)
bestand .CS2Configuratiebestand / herstellen:
- Berichten
- Instellingen
- Bericht > Verdiepingstoewijzing
- Bericht > Toewijzing service-ingang
bestand .S19Firmware-updatebestand

Procedure voor het laden van audiobestanden in het geheugen voor serviceberichten en
van aangepaste vloeren

1. Formatteer het USB-geheugen in FAT32-indeling;
  2. Laad de audiobestanden in MP3-indeling in de hoofdmap van het USB-geheugen;
  3. Zet de Caruso synthesizer aan en laat het systeem opstarten;
  4. Plaats het USB-geheugen met de eerder geladen bestanden en wacht. De synthesizer toont het aantal audiobestanden in het USB-geheugen;
  5. Selecteer het te importeren bestand met de pijltjes en selecteer OK. Bevestig nogmaals de selectie en wacht tot het bestand is geladen. OPMERKING: Bestanden moeten één voor één worden geüpload;
  6. Zodra de gewenste bestanden zijn geladen, drukt u op de toets ESC en wacht u op het bericht dat de USB-stick moet worden verwijderd. Verwijder het geheugen en de Caruso synthesizer start automatisch opnieuw op;
  7. De procedure voor het uploaden van bestanden is voltooid.

Procedure voor het instellen van gepersonaliseerde verdiepingsberichten

Voor deze procedure moet de Caruso synthesizer worden aangesloten op een Deum of een DMG-controller via een serieel RS-485 paneel.

1. Het configuratiemenu openen;
  2. Ga naar het menu "Berichtentaal" en selecteer "Gebruikersbibliotheek" en wacht tot het wordt opgeslagen (sla over als dit eerder is gedaan);
  3. Breng de liftkooi naar de verdieping waar je het persoonlijke bericht wilt instellen;
  4. Voer het "EERSTE bericht - huidige verdieping" in en selecteer "Gebruikersbibliotheek". OPGELET, zelfs als "Gebruikersbibliotheek" verschijnt zodra je de selectie invoert, scrol je door het hele menu tot de keuze "Gebruikersbibliotheek" opnieuw verschijnt. Als je dit niet doet, verschijnt het bevestigingsbericht voor opslaan, maar wordt er geen bericht ingesteld;
  5. Kies de naam van het bericht dat je wilt afspelen en bevestig met OK en wacht redding;
  6. Herhaal de procedure voor alle vloeren;
  7. Audiobericht - Procedure voor vloerassociatie voltooid.

Procedure voor het instellen van gepersonaliseerde serviceberichten

1. Het configuratiemenu openen;
  2. Ga naar het menu "Berichtentaal" en selecteer "Gebruikersbibliotheek" en wacht tot het wordt opgeslagen (sla over als dit eerder is gedaan);
  3. Voer "FIRST message - service inputs" in en selecteer de ingang die je wilt openen om het bericht toe te wijzen;
  4. Selecteer "User Library". OPGELET, zelfs als "User Library" verschijnt zodra u de selectie invoert, scrolt u door het volledige menu tot de keuze "User Library" opnieuw verschijnt. Als u dit niet doet, verschijnt het bevestigingsbericht voor opslaan, maar wordt er geen bericht ingesteld;
  5. Kies de naam van het bericht dat je wilt afspelen en bevestig met OK;
  6. Kies "Afspeelmodus", bevestig met OK en wacht tot het wordt opgeslagen;
  7. Herhaal de procedure voor alle dienstingangen;
  8. Audiobericht - procedure voor service-ingangsassociatie voltooid.

Gegevensblad

StroomvoorzieningSpanning: 12Vdc - 20% ÷ 24Vdc + 20%
12Vac ÷ 24Vac + 20% (Gelijkgericht)
Stand-by absorptie: 60mA (24Vdc), 100mA (12Vdc)
Maximale absorptie: 100mA (24Vdc), 180mA (12Vdc)
Nominale spanning voor service-ingangen: 12/24 Volt AC/DC
Bedrijfstemperatuur-10°c ÷ +50°c
AudioExterne luidspreker uitgang: 8 ohm 500mW
Maximaal vermogen interne luidspreker: 85 dBA @ 1m
Ondersteunde audioformaten: mp3, wav

Certificaten

Download

Versielijst

ReferentieVersieLink
1.5Download PDF
(Engels)
Procedures toegevoegd voor het laden en instellen van audiobestanden1.6 (huidige versie)Download PDF
(Engels)

Configuratiebestand

Het bijgevoegde configuratiebestand is een .ZIP-bestand;
bevat het.CS2-bestand dat in het Caruso-apparaat moet worden geladen zoals eerder aangegeven.

Bijgewerkt op 21 november 2023